Informatii de interes pentru sesiunea Toamna 2022 a examenelor ANRE
Informatii de interes pentru sesiunea Toamna 2022 a examenelor ANRE

Inca de la descoperirea sa si pana in prezent, energia electrica, curentul asa cum il numim in mod traditional, s-a dovedit a fi in multe domenii de activitate „cheia spre viitor”, prezentand noi oportunitati de dezvoltare, evolutie si de a crea ceva nou. Insa, o data cu toate aceste beneficii, au existat si numeroase riscuri la care cei ce lucreaza cu curentul, in special in mod direct, se pot expuse, acesta fiind chiar letal. Astfel, s-a simtit nevoia implementarii anumitor standarde, legi si normative prin care curentul electric sa poata fi valorificat la adevaratul sau potential insa cu riscuri cat mai mici.

De la iluminatul public si pana la alimentarea de nenumarate dispozitive electrice, electrocasnice si digitale, a mijloacelor de transport si de comunicatii, energia electrica face azi parte din viata fiecaruia dintre noi. Este o necesitate pe care o avem inca de la nastere si pe care in timp o utilizam zilnic.

La nivelul fiecarei tari au luat nastere diverse institutii, de stat sau private, prin care se realizeaza buna gestionare a sistemelor nationale de energie electrica, de la sistemele prin care aceasta este produsa si pana la personalul uman care este autorizat sa realizeze lucrari ded proiectare, executare, valorificare sau punere in functiune a acestei resurse care in prezent poate fi si este obtinuta din mult mai multe surse, mai rapid si in  cantitati mai mari ca niciodata insa si cu costuri din ce in ce mai mici.

Pe langa metodele clasice de obtinere a energiei electrice, precum centralele termice, hidroelectrice si mai apoi cele nucleare, capabile sa produca cantitati cu adevarat uriase de energie, avem acum la dispozitie si metode de energie alternativa asemeni energiei solare valorificata cu ajutorul panourilor fotovoltaice, a energiei eoliene, valorificata cu ajutorul turbinelor eoliene, energia geotermica, produca cu ajutorul izvoarelor geotermale precum si altele, mai mult sau mai putin eficiente si de asemenea, poluante sau nu si finite sau infinite.

La noi in tara, autoritatea care se ocupa de gestionarea sistemelor electrice la nivel national poarta numele de „Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei”, prescurtata ANRE. Aceasta este cel mai cunoscuta in special in randul tinerilor, studenti si elevi dar si profesionistilor din domeniu ca o institutie prin intermediul careia se pot obtine autorizatiile necesare astfel incat o persoana sa poata lucra in mod legat cu diverse instalatii electrice. Iar pentru asta, in fiecare an, sunt organizate in mod normal doua sesiuni de examene.

Autorizarile in domeniul electric sunt de doua feluri, numite simplu, A si B, cei cu autorizare A avand dreptul de proiecta instalatii electrice in timp ce persoanele cu autorizare B si dreptul de a executa instalatii electrice.

De asemenea, fiecare dintre acestea doua tipuri este la randul sau impartit in grade, 4 la numar pentru fiecare tip, dupa cum urmeaza:

  • Gradul I – pentru executarea sub coordonarea sau supravegherea electricienilor autorizati cu gradele IIB, IIIB, IVB a instalatiilor electrice;
  • Gradul IIA - pentru proiectare de instalatii electrice cu orice putere instalata tehnic realizabila si la o tensiune nominala mai mica de 1 kV;
  • Gradul IIB - pentru executare de lucrari de instalatii electrice cu orice putere instalata tehnic realizabila si la o tensiune nominala mai mica de 1 kV;
  • Gradul IIIA - pentru proiectare de instalatii electrice cu orice putere instalata tehnic realizabila si la o tensiune nominala maxima de 20 kV;
  • Gradul IIIB - pentru executare de instalatii electrice cu orice putere instalata tehnic realizabila si la o tensiune nominala maxima de 20 kV;
  • Gradul IVA - pentru proiectare de instalatii electrice cu orice putere instalata tehnic realizabila si la orice tensiune nominala standardizata;
  • Gradul IVB - pentru executare de instalatii electrice cu orice putere instalata tehnic realizabila si la orice tensiune nominala standardizata.

In perioada de Toamna 7 Septembrie – 11 Decembrie 2022 are loc sesiunea a doua a acestuia an. Pe site-ul oficial al ANRE, candidatii pot gasi programul complet al sesiunii curente.

Exista, pe langa informatiile prezente pe site si platforme prin care cei ce doresc sa ia parte la examene, la anumite grade, se pot pregati, avand la dispozitie teste cu intrebarile autorizate de catre ANRE pentru acest an. Una dintre cele mai complete este chestionare-anre.ro. Aici, utilizatorii au la dispozitie peste 2000 de intrebari oficiale ANRE si pana in momentul de fata, peste 230000 de chestionare, pentru toate gradele, au fost realizate de catre fosti si viitori conditati ai examenelor. Testele contin cate 10 intrebari dintre cele 3 categorii ce sunt acoperite in cadrul fiecarui examen: electrotehnica, legislatie si normative, avand astfel un total de 30 de intrebari din care un cursant trebuie sa raspunda corect la minim 24.

Aici aveti posibilitatea de a face diverse simulari teste sau de a calcula anumiti parametri cu ajutorul calculatoarelor electrice cat si de a afla ultimele informatii despre fiecare sesiune ce urmeaza a fi sustinuta precum si informatii de interes din domeniul electric. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *